Осъдиха убийците на болния Нягол

15:54, 19 юни 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тримата бивши охранители във варненския „Гранд мол“, които преди 2 години пребиха до смърт болния Нягол Петров, днес получиха ефективни наказания. Окръжният съд във Варна ги призна за виновни за убийство по хулигански подбуди, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

За извършеното умишлено убийство 27-годишният Ангел Николов от Кърджали получи 18 години лишаване от свобода, 24-годишният Красимир Димитров от Ямбол – 16 години лишаване от свобода, а 21-годишният варненец Цветан Маринов - 15 години лишаване от свобода. И трите ефективни наказания ще бъдат изтърпени при първоначално строг режим след влизане в сила на присъдата. Съдът уважи частично и гражданските искове на роднините на убития Нягол и потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата охранители, които се намират във варненския затвор.

На 14 март 2015 г. в 11 часа Ангел и Красимир получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това жертвата Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център.

До залата за видеонаблюдение, където нямат достъп клиенти на търговския център, охранителите започнали да бият жертвата, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият Ангел Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

Около 12, 26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12, 50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила около 57 удара по тялото на убития. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимите охранители установила, че са лица с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

Само за девет месеца въпреки множеството назначени експертизи и тежестта на деянието на тримата охранители Окръжната прокуратура във Варна приключи разследването и внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу тримата охранители по делото с изключителен обществен отзвук не само във Варна. Законодателни промени, свързани със съдебните заседатели, доведоха до повторното му разглеждане в съдебна фаза.

Присъдата подлежи протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:25, 21 авг 22

УЖАСНО ТРУДНО Е

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама