Миков: Не съм чул да има договорено мнозинство за смесена избирателна система

13:26, 24 юни 17 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има ли договорено мнозинство, което да стои зад смесена избирателна система – досега не съм чул. Това заяви преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП бившият лидер на партията депутатът Михаил Миков, предаде БГНЕС.

Промяната в някои текстове на Избирателния кодекс ще създаде проблеми, ако въобще се приеме, каза Миков. Оказа се, че проекта за смесена избирателна система , членовете на НС на БСП са го получили снощи и не са имали много време да го проучат. Според Миков прякото копиране на модел от европейски страни, невинаги е приложим за малка страна като България.

Заявката на активистите около Слави Трифонов за полумажоритарна система Миков смята за несериозна предвид първоначалното им намерение за мажоритарна система на два тура.

Ще гледаме днес предложените промени в ИК по начина, по който сме ги обещали, посочи пред медиите и депутатът от БСП за България Таско Ерменков. Според мен, хората ни показаха еднозначно, че начинът, по който досега ни избират не е начинът, по който те искат, допълни той. Трябва да отчетем и интереса на българския народ, за да не превръщаме държавата във феодален двор на няколко, по неизвестни причини подбрани, но 100% мажоритарни депутати, каза Ерменков.

Моето мнение е, че това предложение за промени в ИК трябва да бъде широко дискутирано и да има становища на органите ни по места, заяви депутатът Красимир Янков.

По другата тема- съдбата и опазването на паметника на Бузлуджа Михаил Миков смята, че трябва да е ясно какво ще се прави и колко ще струва. Големият въпрос е, че един такъв паметник не трябва да е идеологически натоварен. Ако това се допусне, то крие риск от създаване на нови и ненужни опоненти, посочи той.

Според Красимир Янков не само за Бузлуджа, но и за другите паметници на първо място държавата трябва да е добър стопанин. А едва след това да се търсят други форми на стопанисване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама