Как естествено да прочистите лимфната си система

14:15, 23 сеп 17 25 2941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пренебрегвайки здравето на лимфната си система означава, че вашият имунитет ще пострада, ще бъдете по-податливи на възпаления и чести боледувания, а в най-лошия случай организмът ви ще бъде поставен пред сериозни заболявания като рак, автоимунни заболявания и хронични възпаления. Ето защо е толкова важно да поддържате здравето на лимфната система и да се грижите за прочистването й ежедневно.

Това са нашите шест съвета за това как да имате здрава лимфна система естествено в две последователни статии.

Намалете възпаленията и подобрете циркулацията на кръвта

Здравословната диета, редовните упражнения, отказът от тютюнопушене, достатъчното сън и намаляването на стреса са от решаващо значение за намаляване на оксидативния стрес и отключване на естествените процеси на детоксикация. Циркулационната система и лимфната система разчитат едина на друга. Докато кръвта циркулира в тялото чрез кръвоносните съдове, някои флуиди естествено изтичат и влизат в тъканите. Това е нормален процес, който доставя хранителни вещества, вода и протеини на клетките. Течността също събира отпадъчните продукти на клетките, като бактерии или дори мъртви или увредени клетки като ракови клетки.

Тъканите, разположени в тялото, могат да станат възпалени и болезнени, когато циркулацията се забави и се развие възпаление. Здравата лимфна система подхранва мускулите, ставите и другите тъкани, тъй като лимфните съдове имат малки отвори, които позволяват на газовете, водата и хранителните вещества да преминават през околните клетки. След това течността се оттича обратно в лимфните съдове, от там отива към лимфните жлези, които се филтрират и накрая към по-голям лимфатичен съд, разположен в основата на шията, наречен гръден тръбопровод.

Следвайте противовъзпалитена диета

Колкото по-здравословна е диетата ви и колкото по-малко химикали влизат в тялото ви, толкова по-добре ще функционира лимфната ви система. Храните, които натоварват храносмилателната, имунната и лимфната ви системи, включват обикновените алергени (например млечни продукти, глутен, соя, черупчести или белтъчини), нискокачествени животински продукти, рафинирани растителни масла и преработени храни, съдържащи химически токсини.

Противовъзпалителните храни, от друга страна, осигуряват толкова необходими хранителни вещества и антиоксиданти, като същевременно понижават увреждането на свободните радикали (наричано още оксидационен стрес), който е виновен за стареенето на клетките и нарушения имунитет.

Някои от ключовите храни с висока антиоксидантна насоченост включват:

Зеленолистни зеленчуци

Кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол и др.)

Горски плодове

Омега-3 храни като дива сьомга, скумрия и диви морски дарове

Ядки и семена (чиа, лен, коноп, тиква и т.н.)

Нерафинирани масла като студенопресован зехтин и кокосово масло

Билки и подправки (джинджифил, куркума, чесън)

Редовни упражнения

Лимфната система работи най-добре, когато движите тялото си, което спомага за поддържането на циркулиращите течности и достигането на хранителните вещества в клетките ви.

Всеки вид редовно упражнение и движение (като просто дълго ходене) е добре за поддържане на лимфната течност, но някои упражнения са особено полезни, включително йога (която обръща тялото и помага за оттичането на течности).

Упражненията свързани с отскачане са изключително полезни за циркулацията на кръв и лимфна течност в организма. Ако нямате подходящ батут във фитнес залата просто можете да скачате на въже, но разбира се консултирайте всяка физическа активност със специалист, според вашата лична физическа форма и здраве.

Следва продължение

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама