Цветанов се срещна с директора на Европол Роб Уейнрайт

11:05, 10 окт 17 / Политика 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Късно снощи в Брюксел Цветан Цветанов проведе работна среща с директора на Европол Роб Уейнрайт.

Това се случи в рамките на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането. На срещата двамата са обсъдили проекта за Програмен документ на Европол за периода 2018-2020 г. Сред основните задачи в стратегията е насочването на сътрудничеството на Европол с трети държави, като се оптимизира партньорската мрежа оперативно и стратегически.

"Директор Уейнрайт заяви, че се цели също укрепване на ролята на Европол като предпочитана платформа на международно сътрудничество в областта на правоприлагането срещу заплахи за сигурността на ЕС. В програмния документ ще бъде записано още, че Европол ще засили сътрудничеството си с Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност, за да се осигури необходимия обмен на стратегическа информация и анализ на заплахите с външно и вътрешно измерение. Информирах Роб Уейнрайт, че Западните Балкани ще бъдат един от основните приоритети по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Той ме увери, че Западните Балкани ще останат регион от особено значение за Европол. В тази посока службата ще продължи на подкрепя регионалните инициативи в Западните Балкани, като тези дейности ще допълват и засилват оперативното сътрудничество на Европол в тази част на Стария континент" отбеляза Цветанов в личния си профил.

Политикът се срещна и с ръководителя на делегацията на Естония в Съвместната група за парламентарен контрол на Европол Райво Аег. Ето какво сподели Цветанов по повод разговорите си с него:

"По време дискусията с Райво Аег се обединихме около твърдението, че има напредък по формирането на консенсус за приемането на процедурните правила за функционирането на Групата за съвместен парламентарен контрол на дейността на Европол. "

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама