Мария Габриел: Фалшивите новини атакуват нашата демокрация

09:53, 03 яну 18 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" – журналистиката, която е стожер на демокрацията", казва в специално интервю за белгийския всекидневник  L'Echo българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. "Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски", допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018г. обща стратегия спрямо този феномен.

Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват като например "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. "fact checkers" за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", отбелязва комисар Габриел.

В интервюто тя съобщава също, че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е посветена на незаконното съдържание онлайн. "Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог", обяснява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество. "От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е  информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая – искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали, коментира още пред L’Echo комисар Мария Габриел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама