Захариева: България да признае еднополовите бракове

13:29, 03 яну 18 / Политика 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да разреши еднополовите бракове или да промени конституцията си“, увери министърът на външните работи Екатерина Захариева, след като правителството прие проект на Закон за ратификация на Истанбулската конвенция. Тя е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета.

Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове“, допълни министърът, като се позова на анализ на юристи.

Във връзка с притесненията на представители на Патриотичния фронт, че конвенцията е врата към признаването на третия пол, Захариева поясни, че ако е нужно, при ратифицирането на документа от Народното събрание ще бъде гласувана и обяснителна декларация, която гарантира, че няма да има промени в българската конституция.

Това е важна конвенция, защото виждаме, че за съжаление има чести случаи на домашни насилия, които водят до фатален край“, допълни Захариева. "Важното в тази конвенция е, че ще се опита от най-ранна детска възраст да бъдат разчупени стереотипите за това, че жената в част от държавите е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително изнасилвания в семейството. От най-ранна възраст ще се зачита равенството на половете. Конвенцията цели защита от най-ранна възраст от всякакви форми на насилие на жени и момичета. Мерки, които всяка държава трябва да предприеме, са обезщетения и всякакви други форми на защита за жени и момичета, подложени на насилие. Ще има извеждане от стереотипите, че една жена може да се подлага на насилие, само защото се е родила жена. Ще има извеждане от стереотипа и че мъжът е длъжен да изкарва прехраната на семейството", уточни Захариева.

"Тази конвенция гарантира защита от всякакви форми на насилие на високо ниво. Няма как България да не ратифицира тази конвенция, която поставя в защита жените и момичетата, както и равенството на половете", подчерта още Захариева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама