Регистрационни номера, отнети заради изтекла книжка, няма да бъдат връщани

10:35, 17 яну 18 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 г. номера, свалени за шофиране с изтекла книжка, освен ако съдът не го задължи. Това съобщи за "Дневник" шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Последните промени в Закона за движения на пътищата, с които отпадна свалянето на номерата на колите заради шофьори с изтекли книжки, влязоха в сила от 3 януари 2018 г, припомня изданието. Заради това собствениците на колите, чиито табели са били свалени преди тази дата, не могат да искат връщането им.

Изключението е в случаите, при които собственикът е обжалвал наложената от КАТ санкция и делото му не е приключило до 3 януари. Защото в тези случаи съдът трябва да приложи по-благоприятния спрямо шофьора закон и да отмени свалянето на номерата му поради изтекла шофьорска книжка.

Приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка беше въведено в началото на миналата година. Текстът в закона тогава гласеше, че се прекратява регистрация на кола, която шофьор кара без да притежава съответното свидетелство за управление. Този неконкретен текст стана причина катаджии да свалят табели на шофьори с изтекли книжки и доведе до противоречива съдебна практика. Защото някои съдилища отменяха санкции на Пътна полиция, а други ги потвърждаваха.

В началото на декември шефът на пътна полиция Бойко Рановски обясни, че приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка е станало част от закона след становище на съда и прокуратурата. "Никой не казва, че шофьорът е неправоспособен, а че кара без валиден документ за това", коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама