Японски влак лае като куче, за да предотврати инциденти с елени

14:30, 17 яну 18 / Свят 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влак в Япония лае като куче и издава звуци като елен. Целта е да бъдат спасени дивите животни от трагични инциденти по железопътните линии. Оказва се, че комбинацията от звуци, създадена за да отблъсква елените от пътя на влаковете, е намалил трагичните инциденти с над 40%, съобщава японското издание „Asahi Shimbun“.

Необичайният метод е изпробван от екип на Института по железопътни проучвания (RTRI). Базираната в Токио институция се надява системата да получи практическа употреба още до края на тази година.

От RTRI обясняват, че когато се пусне трисекунден рев на елен, това привлича вниманието на животните. Следва 20-секундно кучешко лаене – достатъчно, за да накара елените да побягнат.

Тестовете са извършени късно през нощта, времето, в което елените се събират около железопътните линии. Ако методът бъде приет, той ще бъде приложен само в райони, където елените са често срещани, и звуците няма да бъдат пускани по места, където край пътя на влака живеят хора.

Елените биват привлечени от железопътните релси заради нуждата им от желязо в храната. Те облизват релсите и така събират железни частички, образували се от триенето на влаковите колела.

Железопътен служител излезе с друг план за намаляване на смъртните случаи, който дори получи награда през декември. Идеята на Юки Хикита е да се поставят ултразвукови сигнали, които да пускат животните когато няма влакове и да ги спират при преминаването им. При проведените опити методът е намалил драстично смъртните случаи.

Транспортното министерство съобщи, че през 2016 г. има 613 случая на ударени от влакове елени и други диви животни, всеки от които е причинил забавяне от 30 и повече минути на разписанието.

Клаксоните с кучешки лай не са първият случай за съвместна работа между железници и кучета. В префектура Нара въжена железопътна линия използва вагони с формата на кучета и котки, както и такива, приличащи на пиано и торта.

Снимка: WIKIMEDIA/KANSAI EXPLORER

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама