Въздухът в Скопие силно замърсен от няколко дни

12:37, 29 яну 18 / Свят 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на Скопие вече няколко последователни дни дишат замърсен въздух, съобщи БТА като цитира агенция МИА. Концентрациите на фините прахови частици ПМ 10 според измерванията на министерството на околната среда в събота са достигнали максималните 426 микрограма в скопския квартал Лисиче, вчера 596 микрограма, а тази сутрин в същия квартал е била измерена концентрация от 527 микрограма. 

В другите скопски квартали има регистрирано повишаване на замърсяването, като то се движи между 200 и 400 микрограма през последните два дни.

В случаите, когато средните дневни концентрации на фини прахови частици са над 100 микрограма се препоръчва да се използва общественият транспорт, а колите да не се използват, ако това не е крайно необходимо. За децата, възрастните хора, хронично болните от белодробни и сърдечни заболявания, но и лицата, които работят на открито в замърсените зони на града, се препоръчва да ограничат движението и дейностите на открито, посочва МИА.

Спешните мерки, които македонското правителство прие преди един месец, влизат в сила, когато в два последователни дни, в две измервателни станции се измерят концентрации над 200 микрограма фини прахови частици. Сред тези мерки са да бъдат освободени от работа бременните жени, лицата над 60 години, лицата с хронична астма, лица, които са прекарали инфаркт или мозъчен удар независимо от възрастта. 

Общините се задължават да намалят цената на билета в градския транспорт в периода с неблагоприятни климатични условия, което да стимулира гражданите да ползват тези средства за придвижване, посочва македонската информационна агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама