Солисти на Болшой театър гостуват в „Спящата красавица“ (СНИМКИ)

12:00, 04 фев 18 / Култура 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Солисти на Болшой театър гостуват в „Спящата красавица“. Дария Хохлова ще бъде Аврора, а Артемий Беляков - Дезире.

Петата поред версия на прочутия балет на Чайковски „Спящата красавица“ ще се играе отново на сцената на Софийската опера и балет на 24 и 25 февруари.

В спектакъла участват 100 артисти - 60 души балет и 40 деца от Националното училище за танцово изкуство (НУТИ). 

„Времетраенето е скъсено на 1 час за първото действие и час и 10 минути за второто. Общата продължителност на представлението е  2 часа и половина. Живеем в динамичен свят и разбираме, че трудно можем да задържим съсредоточено вниманието на публиката в продължения на 3 часа и половина, както бе в миналия вариант на „Спящата красавица“, изтъква Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет.

„Предишната версия бе с твърде модернистична хореография, твърде дълга“, допълни Кръстева.

„Правил съм тази постановка за първи път през 1984 г. Ние разбираме, че сега живеем в друг свят и сме други хора. „Спящата красавица“ в Русия някога е бил типичен имперски балет с множество антракти, който е продължавал много дълго и е бил повод за социални срещи, създаване на контакти. В тези почивки в миналото хората са се срещали, разговаряли са и дори са се влюбвали. Комуникацията днес е съвсем друга, затова предлагаме стегнат вид на постановката, без да го лишаваме от богатството на хореографията на Петипа“, изтъква сценографът Иван Савов.

Диригент е именитият маестро Григор Паликаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама