"Македония е Гърция" - стотици хиляди на протест в Атина

17:30, 04 фев 18 / Свят 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици хиляди гърци излязоха по улиците на Атина в знак на протест срещу дългогодишния спор за името на Македония. В столицата пристигнаха стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Протестът е под надслов – „Македония е Гърция“. Протестът протича при засилени мерки за сигурност, затворени са улици и метростанции.

Това е вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 000 души.

Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 година. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това.

Протестът започна с призив: „Солун каза думата си. Сега е ред на Атина да извика: Македония е една и е гръцка“. Огромно гръцко знаме , поставено на кран, се издига над площад „Синтагма“, където се събраха протестиращите. Те скандират националистически лозунги и заявяват, че няма да има компромис в спора за името на Македония. Паралелно днес в града има контрадемонстрации на гръцки анархисти, носещи банери, призоваващи за балканско единство. Дясно настроени се опитаха да атакуват контра-демонстрацията, но това е било предотвратено от полицията, която използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да удържи натиска.

Един от главните оратори е композиторът Микис Теодоракис. Ден преди протеста домът му е бил нападнат от вандали. Полицията съобщи, че нападателите са полели с червена боя входа на сградата, в която живее, а по стените са изписали със спрей заплашителни надписи. Отхвърляйки всеки компромис от страна на Гърция, Теодоракис призова за референдум по въпроса, тъй като ситуацията е попречила на Македония да се присъедини към НАТО и това оказва международно влияние.

След дребните размирици, протестът протича нормално, а експерти твърдят, че този митинг може да повлияе на преговорите между Атина и Скопие, както и да се окаже решаващ за правителството на Алексис Ципрас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама