Избраха новия митрополит на Видин

18:22, 04 фев 18 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Негово светейшешество българският патриарх Неофит след каноничен избор огласи името на новия митрополит на Видинската епархия. Това е негово преосвещенство епископ Даниил. За него 11 митрополити са дали гласа си, а за опонента му – епископ Герасим – двама.

На 3 февруари Светият синод гласува да обяви, че „епископските избори“, които са избрали двамата кандидати на 28 януари, са били проведени в съответствие с каноничния закон на Българската православна църква. Единственият член, който гласува против това, бе пловдивският митрополит Николай.

Даниил е роден на 2 март 1972 година в град Смолян, където посещава училище, преди да запише английски език в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1996 година. През 1997 година преминава в теологичния факултет на университета, който завършва пре 2002 година. През 1999 година става монах, през 2004-та е изпратен в Роженския манастир, а през 2006 година е назначен за архимандрит.

Даниил е бил осветен като епископ през 2008 година и е назначен за викарий на неврокопския митрополит – епархията със седалище в град Гоце Делчев. Две години по-късно, той е назначен за викарий на митрополит на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява и до днес.

Българската православна църква е мнозинството от религиозните доминации в България, като 86% от българите се обявяват за православни християни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама