Бившият руски агент бил атакуван с нервно-паралитично вещество

08:10, 08 мар 18 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият служител на руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били атакувани с нервно-паралитично вещество, съобщи заместник-шефът на лондонската полиция Марк Роули. От Скотланд ярд не поясниха кое точно е веществото. Според разследващите става въпрос за умишлен акт.

„Това е сериозен инцидент, включващ опит за убийство чрез приемането на отровни вещества с нервно-паралитично действие“, каза Роули.
 
Сергей Скрипал, който живее във Великобритания от 2010 г., е в критично състояние в болница заедно с дъщеря си Юлия, след като рухна на пейка пред търговски център в югозападния английски град Солсбъри в неделя.

Полицай, който е сред първите присъствали на инцидента, също е в тежко състояние в болница, добави Роули. Според полицейския шеф, Скрипал и дъщеря му са били мишените за нападението. Той добави, че няма опасност за здравето на други хора.
 
Случаят "Скрипал" може да предизвика нова дипломатическа криза между Великобритания и Русия.. Външният министър Борис Джонсън посочи с пръст Москва като извършител. Вчера в Лондон кризисният комитет "Кобра" се събра на извънредно заседание, а разследването беше поето от антитерористичното звено на Скотланд Ярд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама