Ситуацията в Източна Гута край Дамаск става все по-драматична

10:45, 08 мар 18 / Свят 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силите, верни на сирийското правителство, са установили контрол върху половината от Източна Гута – последният бунтовнически анклав близо до столицата Дамаск.
„Силите на режима контролират повече от 50% от Гута“, заяви пред Агенция „Франс прес“ Рами Абдел Рахман, ръководителят на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права.

 

Стотици цивилни бяха убити в обсадения анклав в покрайнините на Дамаск в една от най-жестоките бомбадировки на седмгодишната гражданска война. ООН смята, че 400 000 души са хванати в капана на анклава, където храна и медицински консумативи липсват още преди нападението да започне с интензивни въздушни удари преди две седмици. Смята се, че най-малко 850 души са били убити, а много от жертвите са деца.

Конвой на ООН бе получил разрешение да предостави помощ на анклава, но не е успял да довърши "ангажимента си", защото са били нападнати от бунтовници.

След тези ожесточени сблъсъци, Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди провала на примирието, което бе поискано миналата седмица. На 24 февруари те приеха резолюция, изисквайки 30-дневно примирие в Сирия, но правителството и неговият ключов съюзник Русия заявяват, че това не важи за някои от бунтовническите групи, които държат анклава.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин заяви, че това, което  правителството твърди, че "предприема всички мерки за защита на цивилното население" е "откровено нелепо". Според него хората в Източна Гута са изправени пред "апокалипсис“, планиран и изпълнен от отделни лица в рамките на правителството, очевидно с пълната подкрепа на някои от техните чуждестранни съюзници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама