Затвор за жените от Иран, които участваха в протестите срещу хиджаб

11:16, 08 мар 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жени от Иран започнаха да публикуват в социалните мрежи снимки със свалени забрадки. Действията им отбелязаха нов етап на протестите срещу официалната власт, искайки отмяна на нормата, която ги задължава да покриват косите си със забрадките, наречени хиджаб. Това е в сила след ислямската революция от 1979 година.

Иранската Съдебна власт заяви, че представителка на нежния пол, която действаше като „тартор“ по време на  протестите против хиджаба, е била осъдена на две години затвор. Решението е взето след като парламентът проведе специално заседание, тъй като първоначалноо исканията на демонстрантките бяха икономически но постепенно се обърнаха в политически, включително за оттегляне на върховния лидер аятолах Али Хаменей – антиправителствен протест.

Техеранският главен прокурор Абас Джафари Долатабади, който обяви присъдата, заяви, че осъдената жена възнамерява да обжалва присъдата си, но според властта това е „лека присъда“ и допълни, че ще настоява за пълното двегодишно наказание.
Прокурорът съобщи, че е възможно да има "толерантност", когато става дума за жени, които носят и уважават хиджаба, "но трябва да действаме със сила срещу хора, които умишлено оспорват правилата за ислямската завеса".

Повече от 100 ирански жени са били арестувани от края на декември за публично отстраняване на забрадката си в нарушение на закона. Повечето от тях са освободени, но са с висящи дела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама