Десет страни, в които да си жена е равносилно на мъчение

18:00, 08 мар 18 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето дами по света смятат, че далеч не е лесно да си жена – принудена си да въртиш домакинство, да възпитаваш децата си, да развиваш кариера, да се справяш с ураган от емоции. В някои страни обаче тези „неволи“ звучат като смела фантазия. Ето десет места, където да си жена е равносилно на мъчение:

Индия

70% от жените в Индия са жертви на домашно насилие. Престъпления срещу жени се извършват на всеки три минути. Освен това някои от тях са принудени на тежък физически труд, с който би се затруднил всеки мъж.

Ирак

Ирак е една от държавите, които се смятат за истински ад за жените. Според статистически данни страната е на опашката по показателя грамотност сред дамите. Много жени са жертви на домашно насилие и са застрашени от сурови наказания, ако не живеят в послушание.

Афганистан

Жените в Афганистан са принудени да се омъжват на около 16 години. 85% от тях раждат без медицинска помощ. Заради това и на всеки половин час умира родилка. Жените там също са на опашката на статистиките за грамотност.

Пакистан

В тази страна няма закон срещу домашното насилие, а пред такъв проблем са изправени около 90% от жените там. В някои райони е обичайна практика да се изнасилват жени като наказание за престъпления на близките им.

Судан

Отвличания, изнасилвания, изселвания – това са част от проблемите, с които се сблъскват много жени в Судан. Страната прие някои нови закони, които целят да променят това, но все още да си жена в Судан изглежда ужасно.

Чад

Жените в Чад нямат права. Обичайно сключват брак още 11-12-годишни. Голяма част от тях стават жертви на престъпления – убийства, изнасилвания, преследвания.

Сомалия

За положението на жените в Сомалия е достатъчно да се каже, че само 9 на 100 от тях раждат в болница.

Демократична република Конго

В тази страна всеки ден се извършват около 1100 изнасилвания. Жените там нямат право да си издават личен документ без съгласието на съпруга. При война повечето дами са на фронтовата линия.

Мали

Генитално обрязване – ужас, от който могат да избягат малко жени в една от най-бедните страни в света. Много от момичетата са принудени да се омъжат в ранна възраст, част от тях не преживяват бременността или раждането.

Гватемала

Жените там се сблъскват ежедневно с домашното насилие и често изнасилване. Освен това, там са едни от най-високите нива на СПИН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама