Геолози обследват скалите над затворения път Мадан-Смолян

07:40, 13 мар 18 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Критична остава ситуацията с най-голямото срутище в страната, което блокира главния път Смолян-Мадан. Днес геолози ще обследват на място. Вече са направени първоначални геодезични измервания, които трябва да покажат с каква скорост се изместват скалните маси.

Свличането на склона продължава да бъде сериозна опасност за всички, които преминават под висящите над пътя каменни блокове. Затова засегнатият участък остава затворен, както за автомобили, така и за пешеходци.Институциите определиха свлачището като най-мащабното на главен път в нашата страна.

Жителите на 11-те села по поречието на река Черна ползват обходни маршрути - за тежкотоварните камиони е през Рудозем-Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян -Фатово-Рудозем.

Вчера председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов съобщи, че ще бъде изграден около 1,5 км нов път, който да заобиколи. Той обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян-Мадан, предаде БНР.

"Такова уникално срутище не сме имали. Ще се направи нов път и вече община Смолян направи всички необходими мероприятия, включително съгласие на хората и започва изграждането на нов път от около 1,5 км, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение“, коментира инж. Атанасов.

Той изрази надежда в рамките на максимум около 10 дни този път да бъде изграден, за да има възможност за бързо преминаване на леките автомобили. Обходният маршрут за тежкотоварните автомобили ще продължи да бъде през Рудозем-Смилян.

Вчера в писмо до премиера, омбудсмана и всички държавни институции кметове на 11 смолянски села, блокирани от най-голямото срутище в страната на главния път Смолян-Мадан, настояха за предприемане на спеши мерки, тъй като алтернативният път е повече от 50 км.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама