ЕП призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

08:40, 13 мар 18 / Свят 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят по цифровия единен пазар Андрус Ансип, както и евродепутати, призоваха България и другите страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят, предаде БНР. 

Конвенцията е изцяло за превенция на насилието върху жените, без никакви други скрити цели, заяви комисар Ансип. Евродепутати от левицата пък изразиха учудване, че една от тези страни е председатстващата в момента ЕС България. 

Малин Бьорк от Конфедералната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица: "Европейският съюз я е подписал, подписали са я всички страни-членки, но 11 не са я ратифицирали, сред тях и ротационния председател – България. И е срамно, че тук няма никой от председателството, за да видим как ще отнесат въпроса в Съвета".

Не по-малко рязка към отношението към конвенцията в България бе евродепутатът от Групата на алианса на социалистите и демократите Джули Уорд: "В България употребата на трансфобски и хомофобски аргументи срещу тази конвенция е много разочароваща. И това е особено тревожно в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. Апелирам към българското правителство да преосмисли позицията си по този ключов проблем и да застане зад Истанбулската конвенция."

Ето и отговорът на евродепутата Ангел Джамбазки: "Съвсем очевидно в този документ има джендър идеология. Тези неща трябва да бъдат изяснени и премахнати от този документ." 

Всички държави от ЕС са подписали конвенцията, но досега 17 са я ратифицирани. Сред държавите, които все още не са, е и България. Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати, заради грешния превод и тълкуване на термина "джендър".

"Има притеснения, че ратифицирането на Конвенцията ще принуди държавите-членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанци на транссексуални или интерсекуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел", изтъкна Ансип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама