"Северна лига" отхвърли коалиция с демократите в Италия

15:50, 13 мар 18 / Свят 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на партия "Северна лига" Матео Салвини отхвърли идеята за формиране на коалиционно правителство с управляващата лявоцентристка Демократическа партия. Салвини подчерта, че ще формира "дясноцетристко правителство с дясноцентристка програма".

"Целта ни е дясноцентристко правителство с дясноцетристка програма", изтъкна той и добави, че партията му не може да се "съюзи с тези, които управляват лошо през последните няколко години".

Салвини обаче намекна, че е възможно да влезе в коалиция с популистите от Движение "Пет звезди", която получи най-голяма подкрепа на парламентарните избори в началото на месеца, събирайки 32 на сто.

Дясноцентристката коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони беше подкрепена от 37%, но "Северна лига" е най-добре представилата се партия от блока. 

Но нито една партия или предизборна коалиция няма достатъчно подкрепа за мнозинство. Най-голям удар понесе управляващата Демократическа партия, която спечели едва 20% от гласовете в сравнение с 40 на сто през 2014 г. Партийният лидер Матео Ренци реши да подаде оставка след "чистата загуба".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама