Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

10:40, 22 мар 18 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нямаме натиск на външната си граница, което значи, че Турция изпълнява ангажиментите си за бежанците. Считам, че и ЕС изпълнява ангажиментите си". Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева дни преди срещата на върха на ЕС-Турция, която ще се проведе във Варна.

По нейно мнение споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците на всяка цена трябва да бъде запазено. "Всички си спомняме какво се случи 2015 година. Всички си спомняме натиска по т. нар. „западнобалкански” маршрут", заяви тя в студиото на NOVA.

Преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до този момент Брюксел е изплатил на Анкара 850 милиона евро при обещани 6 милиарда за справяне с бежанската криза.

Захариева поясни, че парите се изплащат на южната ни съседка поетапно: "По моя информация са разплатени 1,5 милиарда, а останалите са договорирани, защото те се отпускат за конкретни проекти. Когато са готови проектите, тогава се изплащат парите". 

"Тонът е остър и от двете страни. Целта на тази среща е да се поставят очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път казва, че ЕС не изпълнява ангажиментите си по споразумението. ЕС и институциите казват, че го изпълняват и че всъщност така е направено споразумението", допълни тя.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама