Цацаров: Фрапиращи пропуски по пешеходните пътеки в страната

12:25, 22 мар 18 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 14 000 пешеходни пътеки в страната са проверени. Данните показват фрапиращи пропуски” заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверките на пешеходните пътеки в цялата страна. Цялостната проверка бе възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация”, съобщи Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата”, каза още главният прокурот.

Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30-ти юни 2018 г.“, подчерта Цацаров.

Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията.

Според Цацаров, е срамен списъкът с областите, в които има най-много нарушения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама