Комичната оперна драма "Пепеляшка" за първи път на варненска сцена (СНИМКИ)

17:40, 28 мар 18 / Култура 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постановката на „Пепеляшка“ с международен екип е първа в историята на Варненската опера. За диригент-постановчик е поканена добре познатата ни от Опера в Летния театър и други спектакли на Варненската опера, именитата Маестра Николета Конти, единствената италианка, удостоена от президента на Италия с почетното звание „Кавалер на Република Италия” за успехите си на международната оперна сцена. Режисурата е дело на турската режисьорка Екта Кара, сценографията и костюмите са предоставени от Истанбулската опера, с която Държавна опера Варна поддържа партньорски взаимоотношения. Диригент на хора е Цветан Крумов.

В първия предпремиерен спектакъл на 29 март ще аплодираме изтъкнатия испански Росиниев тенор Пабло Камесеийе в коронната му роля на Дон Рамиро. 

На 30 март в образа на така желания от всички девойки на бала принц на Салерно ще се превъплъти Георги Султанов, в чийто репертоар тази роля също отдавна присъства.

За ролята на камериера на принца Дандини се подготвят Венцеслав Анастасов, Свилен Николов и Делян Славов; Деян Вачков и Делян Славов репетират ролята на Дон Манифико, барона на Монтефиасконе. Сопраните Ирина Жекова, Мария Павлова и Галина Великова се преобразяват в Клоринда, по-голямата дъщеря на барона, докато Вяра Железова, Моника Стоянова и Аделина Попова ще изпълнят партията на Тисба, по-малката дъщеря на барона. За ролята на Анжелина, заварената дъщеря на барона, която всички наричат Пепеляшка, са разпределени Валентина Куцарова, Силвия Ангелова и Петя Петрова. Евгений Станимиров, Гео Чобанов и Людмил Петров получават ролята на философа Алидоро, съветника на дон Рамиро.

Концертмайстори Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев. Асистент режисьор Сребрина Соколова, помощник режисьор Мариана Григорова, корепетитори Веселина Маринова, Жанета Бенун, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

„Пепеляшка или триумфът на добродушието” е комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото на Джакопо Ферети следва сюжета на едноименната приказка от Шарл Перо. Росини е на 25 години, когато написва „Пепеляшка”, но вече има зад себе си поредица оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкреди”, „Италианката в Алжир” и други.

В световната оперна съкровищница „Пепеляшка” се смята за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Росини е трябвало да я композира само за 3 седмици, поради което използва готовата вече увертюра от „Вестникът”, една своя предишна опера-буфа, както и част от ария в „Севилският бръснар”. Публиката не забелязва тези детайли и приема доста вяло премиерата на „Пепеляшка“ на 25 януари 1817 г. в „Театро Вале” в Рим. Но скоро след това операта придобива голяма популярност както в Европа, така и в САЩ. Нещо повече — „Пепеляшка“ оспорва първенството на „Севилският бръснар” почти през целия XIX век. През 60-те години на XX вeк музиката на Росини се радва на истински ренесанс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама