Франция отдава почит на загиналия при атаката в Треб офицер

09:43, 28 мар 18 / Свят 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон ще е водещ на церемонията по погребението на 45-годишния Арно Белтрам. Героично загиналият полицай замени заложник по време на терористичното нападение в Южна Франция в петък. Белтрам стана последната - четвърта жертва, на 25-годишния джихадист от марокански произход, нападнал търговски обекти в Каркасон и до Треб. 

Това е най-трагичното нападение от началото на мандата на Макрон. През последните три години страната е загубила повече от 240 души, станали жертва на различни ислямистки атаки, отбелязва БНР. 

На траурната церемония ще присъстват над 200 полицаи, колеги на Арно Белтрам от националната полицейска част, която е в състава на армията. Всички полицейски участъци ще почетат паметта на офицера с минута мълчание. Той бе обявен за национален герой. 

Политическите опонентите на президента Макрон го критикуват, че атаката би могла да бъде предотвратена, защото нападателят бил в списък на заподозрени екстремисти от 2014 години, но опасността била пренебрегната от страна на властите. По-рано този месец мароканецът бил привикван от спецчасти на разпит, по данни на полицейски източници, съобщава Франс прес. 

18-годишната приятелка на джихадиста Радуан Лакдим получи обвинение в принадлежност към терористична организация и е задържана, предаде Франс прес. Марин е приела исляма и тя като Лакдим била с досие "особено опасни за националната сигурност лица" заради връзките си с радикални ислямисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама