Защо китовете са толкова големи?

18:00, 28 мар 18 / Любопитно 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Размерът на морските бозайници се определя от необходимостта да бъде предотвратена загубата на топлина, както и да намират достатъчно храна, установиха американски учени, съобщи "Прес асосиейшън".

Това означава, че китовете и морските слонове са станали толкова големи, за да им е топло в студения океан. Размерът им обаче е ограничен от предизвикателството да намират достатъчно храна, предава БТА.

Учените от Станфордския университет са анализирали данни за 3859 съществуващи и 2999 изчезнали видове. Резултатите им показват, че след като бозайниците от сушата еволюират в морски, размерът им бързо става много по-голям. За разрастването обаче се появяват ограничения.

Малките животни се охлаждат бързо във водата и не могат да ядат достатъчно храна, за да поддържат енергиен баланс.

"Не водата дава възможност бозайниците да са големи, а в нея те трябва да са големи - нямат друг избор" - каза ръководителят на изследването проф. Джонатан Пейн.

Енергийните нужди на водните бозайници обаче се увеличават с размера по-бързо от способността им да си осигуряват храна. Затова възможните размери за тях са по-малко, отколкото на двойниците им на сушата.

Начинът на хранене на беззъбите китове, които филтрират водата за ракообразни, е по-ефикасен, отколкото на зъбатите. Затова беззъбите китове са пораснали повече. От това семейство е и синият кит, който може да достигне 30 м дължина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама