Премахнаха "Призови ме с твоето име" от фестивал в Пекин

15:20, 28 мар 18 / Култура 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отличената с „Оскар“ лента за адаптиран сценарий „Призови ме с твоето име“ бе премахната от програмата на Международния филмов фестивал в Пекин, който ще се проведе следващия месец. От управата на форума отказват да посочат причините за драстичното им решение, но мнозина предполагат, че в основата му стои гей тематиката на заглавието.

Макар хомосексуализмът да не е нелегален в Китай, миналата година в страната бе отменена и конференция на LGBT общността, която трябваше да се проведе в град Чънду.

Изтеглянето на „Призови ме с твоето име“ от фестивала съвпадна със затягането на мерките за медийно съдържание в страната. Съвсем наскоро парламентът гласува контролът върху медийни компании и регулатори да бъде прехвърлен на отдел "Пропаганда" към ЦК на Китайската комунистическа партия.

Китай отдавна налага цензура върху насилието или сексуалното съдържание във филмите. Продукциите с гей тематика се приемат със "смесени чувства".

"По тази тема няма ясна политика и често ситуацията е конфузна. Скорошните промени по отношение на медийното съдържание ще направят изясняването й още по-трудно", казва Син Ин, изпълнителен директор на LGBT центъра в Пекин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама