Японски холдинг и КСА с огромен общ проект за производство на слънчева енергия

14:10, 28 мар 18 / Свят 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кралство Саудитска Арабия (КСА) и японският холдинг Softbank ще си партнират в разработването на гигантски соларен проект, който може да генерира 200 гигавата електричество до 2030-та година. Това съобщиха от Softbank, цитирани от „Ройтерс“.

Основателят на Softbank Масайоши Сан, известен с подкрепата си за амбициозни проекти, представи поредния си такъв във вторник в Ню Йорк на церемония със Саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман. Могъщият наследник на трона на най-големия износител на суров петрол в света се стреми да разнообразни икономиката и да отстрани зависимостта от петрола. Въпреки че е една от най-слънчевите страни в света, Саудитска Арабия генерира по-голямата част от електроенергията си от петролни електроцентрали.

Сделката е последната от редица изявления от Саудитска Арабия, обещаващи да увеличат достъпа до възобновяеми енергийни източници. Цената на целия проект се очаква да достигне 200 милиарда долара, като първата фаза ще коства пет милиарда долара.
Продажбата на електроенергия, произведена от първата фаза на проекта, ще помогне за финансирането на следващите му етапи. Първоначално слънчевите панели ще бъдат внасяни, а в рамките на 2-3 години в кралството ще бъде построена фабрика, която да ги произвежда, а след „задвижването на колелото“ на проекта, КСА ще започне и да изнася от собственото производство.

"Това е огромна крачка в човешката история", каза принц Мохамед. "Това е смело, рисковано и се надяваме, че ще успеем да го направим".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама