Турският парламент ще гласува дали да удължи извънредното положение в страната

08:10, 18 апр 18 / Свят 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес турският парламент ще гласува дали да удължи с още три месеца извънредното положение в страната. Вчера следобед Съветът за национална сигурност излезе с това предложение, което по-късно беше гласувано и на заседание на Министерския съвет, предаде БНР.

Очаква се решението да бъде одобрено от Меджлиса, тъй като освен мнозинството си, управляващата Партия на справедливостта и развитието разполага и с подкрепата на Партията на националистическото действие.

Срокът на действащото в момента извънредно положение изтича в четвъртък. Оттогава ще влезе в сила и удължаването, ако предложението бъде одобрено.

Вицепремиерът и правителствен говорител Бекир Боздаг заяви, че мярката е насочена срещу различните терористични групи, а не срещу мирните граждани.

В знак на протест, опозиционната Народнорепубликанска партия организира едночасови седящи стачки във всички 81 областни градове на страната. Те се проведоха под лозунга "Искаме демокрация, не извънредно положение" на 16 април – първата годишнина от референдума, с който в страната беше въведена президентска система. Поради предстоящия митинг, полицията затвори с ограждения централния истанбулски площад "Таксим". Около него бяха разположени водни оръдия и специални части за борба с безредиците.

Извънредното положение цели да заглуши несъгласните. Това заяви миналата седмица лидерът на формацията Кемал Кълъчдароглу. Извънредното положение в Турция беше въведено на 20 юли 2016 г., пет дни след неуспешния опит за преврат, при който загинаха 250 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама