Менюто на първия обяд на „Титаник“ беше продадено за 140 000 долара

09:50, 23 апр 18 / Любопитно 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Менюто на първия обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, беше продадено на търг във Великобритания за 140 000 долара. То беше част от предметите, предложени от аукционната къща „Хенри Олдридж енд Сам“ в графство Уилтшир.

Забележителната находка всъщност е оцеляла благодарение на втория офицер на „Титаник“ Чарлз Лайтхолър и се смята за второто копие, съществуващо до ден днешен.

На шортлистата са описани ястията, които са били сервирани на техническия състав на кораба по време на първото му изпитание на 2-ри април 1912 г. по обяд. От него става ясно, че на борда на най-големия и модерен за времето си кораб за предястие е било предлагано т.нар. consommé mirrette - бульон от говеждо с пилешки кюфтенца, настъргано сирене и див керевиз, пилешка супа или салата. Печени момици, пържено пиле, агнешко с ментов сос, шунка със спанак, тост с калугерица пък са основните блюда, а грах с карфиол и варени картофи – гарнитурата към тях.

За десерт пък изборът е бил между пудинг, праскови по императорски, торта и обикновено кафе.

„Това е едно от най-редките съществуващи менюта“, обяви собственикът на аукционната къща Алън Олдридж преди търга, а по-късно съобщи, че листата е била закупена от анонимен британски колекционер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама