Музикантите в БНР низлязоха на протест, искат нормални заплати

09:55, 23 апр 18 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималната основна заплата за музикалните оркестри на БНР за миналата година е била 570 лв., а средната основна заплата - 660 лв.

"Не може елитни музиканти да останат с такива доходи", категоричен е проф. Атанас Карафезлиев, ръководител на синдикалната организация на музикантите в БНР. Той беше категоричен, че искат 50% увеличение на заплатите незабавно, за да се доближат до средната заплата в София.

"Имаме свободни места и никой не се явява. Например имаме свободно място за обой и никой не идва", заяви Карафезлиев пред Нова телевизия. "Свирим на много скъпи инструменти – един обой е 20 000 лева, но получаваме мизерни заплати", добави професорът.

По думите на генералния директор на БНР Александър Велев имало заложено като проект увеличение на бюджета на радиото за по-високи заплати за музикантите – с 20%. Вместо това не било получено увеличение, а имало по-високи разходи – заради проблемите с "Музикаутор" за авторски права. БНР искали 2,8 млн. лева повече, като за заплатите на музиканите като увеличение трябвали около 420 000 лева.

"Ако няма кой да свири, няма да има Симфоничен оркестър, предупреди Велев. Ако нас ни няма, след 50-100 години никой няма да знае каква музика се е слушала в България днес", добави Карафезлиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама