Български робот ще открива взривове по движещи се кораби

14:09, 12 май 18 / Любопитно 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български робот ще открива взривове по движещи се кораби. Разработката е на учени от Русенския университет и Българската академия на науките (БАН). Освен за експлозиви, роботът ще проверява за контрабанда и опасност от пробойни.

„Робот, който да може да се движи по корпусите на корабите в процес на движение на самия кораб. Корабите, особено военните, достигат до скорост 22 възела, това са 40 км/ч ”, обясни пред bTV проектантът на робота проф. Даниел Братанов.

Роботът ще замени сегашните проверки за сигурност, извършвани от водолази и ще търси за  контрабанда, нещо залепено по корпуса – например експлозиви. „Когато корабът навлезе в акваторията и пилотният катер го поеме, се поставя по един такъв робот от всяка страна на борда и се включва”, уточни Братанов.

Предстои изобретението да се патентова, а интерес към него вече има от компании в Панама и Малайзия. Разработката е отнела на учените около три години, а най-сложната част е е била да си осигури движението на робота във вертикална посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама