"Файненшъл таймс": В Близкия изток Тръмп си играе с огъня

11:10, 17 май 18 / Свят 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Що се отнася до Близкия изток, президентът на САЩ Доналд Тръмп си играе с огъня, пише авторът на коментар в британския "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Решението на Тръмп да прехвърли посолството на САЩ в Йерусалим доведе до кръвопролитни сблъсъци на границата между Израел и ивицата Газа, при които загинаха десетки палестини, напомня вестникът.

Същевременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс сравни Тръмп с библейския цар Давид, победил враг, по-силен от него самия.

Ако Тръмп желаеше всъщност да разпали най-дълбоко възмущение в арабския свят, би трябвало да направи точно това, което стори. Но тук не става дума за някакъв добре обмислен план, по-скоро за небрежно отношение към този регион.

Гневът на палестинците бе само случаен "страничен ефект" от стремежа на Тръмп да буди възхищение. За да лансира успешно търговската си марка, той е готов да се държи безразсъдно в световната политика, коментира събитията в Йерусалим изданието, цитирано от BBC.

Доналд Тръмп смята, че що се отнася до Близкия изток, той ще постигне успех - за разлика от своите предшественици в Белия дом.

Решението му да премести посолството в Йерусалим обаче е в пряко противоречие с традиционната роля на САЩ като независим посредник в преговорите между Израел и палестинците. Той създава и трудности за лидерите на арабските държави.

"Щом Тръмп прилага такъв подход в дипломацията, какво ще стане, ако започне война?" - пита се авторът на статията.

За жалост обаче става все по-вероятно в Близкия изток да избухне война.

С действията си Тръмп налива масло в този огън. И в този смисъл не прилича на предишните американски президенти. Дори Джордж Буш младши, започнал война в Ирак, обръщаше внимание на общественото мнение в арабските страни.

Тръмп се интересува само от мнението на управляващите класи, най-вече в страните от Залива. Те се радват, че Тръмп ги подкрепя в конфликта им с шиитски Иран.

С това обаче Тръмп фактически кара САЩ да вземат страна в сунитско-шиитския конфликт. И така оставя ролята на арбитър в ръцете на Владимир Путин.

Тръмп изпълнява обещаното по време на изборната си кампания - прехвърли американската мисия в Йерусалим и скъса ядреното споразумение с Иран. Не ще може обаче да спази друго обещание - че само той може да реши близкоизточния конфликт. И виждаме как това обещание се превръща в най-скъпоструващото в човешката история, заключава наблюдателят на "Файненшъл таймс".

Палестинците искат да продължат своя "пацифистки" и "консенсусен" протест, наречен Големият поход на завръщането, дори след кръвопролитията от понеделник, когато десетки демонстранти бяха убити от израелските сили за сигурност. Това заявява в интервю за френския "Либерасион" Ахмад Абу Ратима, говорител на акцията.

Всички изпитват днес мъка след това клане, но най-вече гняв, защото в международен план не е направено нищо, за да бъде Израел наказан за това военно престъпление срещу мирни демонстранти, твърди активистът. Според него от началото на протеста през март са убити 110 палестинци и хиляди са ранени, "а няма нито един ранен израелец".

"Консенсусната инициатива" поставя на преден план палестинското национално единство, обединява всички политически сили в ивицата Газа, казва Ратима. Още от самото начало бяха предвидени демонстрации всеки петък до началото на юни - годишнината от войната през 1967 г., когато Израел окупира Газа и Западния бряг, посочва той. "Палестинците искат да продължат това мирно движение, което, надявам се, ще прерасне в други средства за действие", предупреждава активистът пред "Либерасион".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама