Лидерите на ЕС от София: Тръмп да престане да заплашва с мита

16:15, 17 май 18 / Свят 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Въпросът е бил обсъден на снощната им
работна вечеря в българската столица, където се провежда срещата на върха на Евросъюза.

Лидерите на ЕС също така
призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета".

"Става въпрос за
икономическия суверенитет на Европа и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза френският президент Еманюел Макрон.

ЕС е убеден, че
този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита.

С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция:
искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама