Правят трансплантации на бъбрек с робот на НАСА

19:30, 01 юни 18 / Свят 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи”, разработена от НАСА за дистанционно опериране на астронавти в космоса, се използва с голям успех в болница „Флорънс Найтингел” в Истанбул за трансплантация на бъбреци.

Този метод има редица предимства пред лапароскопския. Едно от най-важните е, че е по-безопасен за живия донор и позволява изваждането на органа да се извърши с по-малък разрез. Съкращава се и периодът на възстановяване”, обяснява проф. д-р Баръш Акин от центъра по бъбречни трансплантации във „Флорънс Найтингел”.

По думите на прочутия лекар важно преимущество на роботизираната хирургия е, че бъбрекът се експлантира, без да се увреждат тъканите. Операторът пък има триизмерен изглед към оперативното поле за разлика от лапароскопската, където е като на телевизор.

При „Да Винчи” се използват инструменти, които се въртят на 360 градуса. Не е необходимо хирургът да е в стерилна среда и да вкарва ръката си в разреза. Прави го роботът, а човекът движи ръцете му”, уточнява проф. Акин. Според него „Да Винчи” е подходящ за свръхчувствителни пациенти и с наднормено тегло, както и при кръстосано донорство.

След 5-10 години роботизираната система ще бъде златен стандарт при трансплантациите на бъбреци, тъй като при нея има висока успеваемост”, категоричен е турският специалист. Той я презентира в Пловдив, където се срещна с лекари, бивши и настоящи пациенти, които се нуждаят от нов бъбрек.

Независимо от техниката, която се използва, трансплантацията е най-добрата възможност при хронична бъбречна недостатъчност. Хемодиализата се прави три дни в седмицата за по 4 часа, а естественият орган работи непрекъснато. При липсата му се натрупват токсини, които засягат тъканите и влошават качеството на живот”, посочва проф. Баръш Акин. Той подчерта, че във „Флорънс Найтингел” действа програма за проследяване на пациентите с бъбречни трансплантации. Резултатите показват, че 5 години след операцията преживяемостта е 90 процента.

Проф. Акин е известно име в областта на бъбречните трансплантации и съдовите интервенции. Извършил е първата ръчно асистирана лапароскопска донорна нефректомия в Турция. Следвал е трансплатационна хирургия в щатския университет в Охайо. През 2004 г. получава наградата „Млад изследовател” на срещата на хирурзите по трансплантация в САЩ. В родината си проф. Баръш Акин е направил над 1000 бъбречни трансплантации. В момента той управлява Центъра по съдов достъп и е президент на обществото специалисти в тази област. Професор е по обща хирургия в научния университет на Истанбул и е директор на програмата за трансплантации към университетската болница „Флорънс Найтингейл” в Истанбул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама