Дадоха старт на най-зрелищната регата в Черно море

15:55, 01 юни 18 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес стартира най-дългоочакваната ветроходна надпревара във Варна - регатата за килови яхти Varna Channel Cup.

Липсата на вятър наложи отлагане на гонката с повече от два часа. Тази година сили мерят 35 яхти или близо 250 души, като освен българи сред яхтсмените има и представители на Румъния.

По повод Деня на детето, като реверанс към най-младото поколение, Български морски квалификационен център и дирекция "Социални дейности" към Община Варна, проведоха организирано посещение на деца в неравностойно положение от Център за настаняване от семеен тип и Център за обществена подкрепа – гр. Варна. Малчуганите наблюдаваха официалния старт на регатата от ветроходен кораб Калиакра в рамките на залива.

Отново по случай детския празник, някои от яхтсмените качиха своите деца на борда и заедно с тях извършиха няколко маневри, във времето преди старта на гонката. Така, с усмивки на лицата и заредени с доза адреналин, бъдещите ветроходци пожелаха успех и изпратиха своите вдъхновители.

Най-зрелищната гонка канал-езеро започва утре от 11:00ч. Именно това е гонката, която превръща Varna Channel Cup в уникална за България регата и една от малкото в света, предлагащи подобно изживяване за екипажи и зрители. Влизайки в канала яхтите минават изключително близо до брега и са в непосредствен контакт с публиката, давайки възможност зрителите да ги окуражават, а децата да видят отблизо опънатите от вятъра платна. Развлекателна програма, музика и коментар на живо ще очаква всички зрители на най-зрелищната морска надпревара в Черно море в часовете между 10:00 и 12:00ч. в Аспаруховия парк и на Морска гара.

„Варна е уникално място с възможността за провеждане на такъв тип регата, която съчетава гонки в открито море с преходи канал-езеро. Много малко са регатите по света, които предлагат подобна атракция, а емоцията за публиката е неописуема. Хората буквално могат да помахат и да окуражават екипажите от брега. Възпитаването на подобна култура на уважение към спорта и морето е от изключителна важност за младите хора на нашия град.“ – споделя организаторът Лъчезар Братоев от яхтен клуб ЛЗ яхтинг 1991.

Финалът на регатата е в неделя, когато от 17:00ч. на Морска гара ще се проведе и награждаването на победителите.

За първа година регатата ще бъде излъчвана безплатно и на живо в 3D формат през приложението receQs. По този начин състезателната комисия и всички запалени фенове на състезанието , ще могат да следят в реално време случващото се на борда с гарантиран феърплей тук - http://raceqs.com/regattas/63593 . Излъчването ще има пет минути забавяне, насърчаващо лоялната конкуренция, а всички предавания ще бъдат записвани автоматично и ще бъдат достъпни и след състезанието.

Varna Channel Cup се организира с подкрепата на Община Варна и под патронажа на кмета Иван Портних, като тази година зад регатата отново застава и хотел-казино Черно море, което спомага за нейното разрастване и устойчивост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама