Путин разговаря в Австрия за "Северен поток"-2

09:30, 05 юни 18 / Свят 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русият президент Владимир Путин заминава на работно посещение в Австрия. Очаква се по време на предстоящите разговори акцентът да бъде поставен върху проекта за газопровод „Северен поток 2“, предаде БНР.

В програмата на президента Путин са предвидени срещи с австрийския му колега Александър ван дер Белен и с федералния канцлер Себастиян Курц. Руският президент ще вземе участие в заседанието на Австрийско-руския съвет за бизнес в Австрийската стопанска камара.

Наред с Германия Австрия е сред ревностните защитници на „Северен поток 2“. И двете държави имат интерес да се утвърдят като разпределителни центрове за руските газови потоци за Европа, а австрийската OMV участва във финансирането на проекта. 

В края на февруари канцлерът Себастиян Курц разговаря в Москва с Владимир Путин, а през април австрийският външен министър Карин Кнайсъл беше в руската столица за среща с руския си колега Сергей Лавров. 

В навечерието на посещението на Путин вицеканцлерът Ханс-Кристиан Щрахе призова да бъдат отменени санкциите срещу Русия, като ги нарече болезнено ограничение. Като основание за това той посочи въведените от Съединените щати мита върху стоманата и алуминия, които, по думите му, правят справедливата търговия невъзможна.

Вечерта руският президент ще посети Музея за изящни изкуства, където ще бъде посрещнат от президента на Австрия Александър Ван дер Белен и директорката на музея Сабине Хааг и ще е специален гост при откриване на изложбата "Гостува Ермитажът. Там се съхраняват шедьоври от Ботичели до Ван Дайк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама