Превозвачите: Доволни сме, че еврочиновниците разбраха исканията ни

09:00, 05 юни 18 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията по транспорт в Европейския парламент подкрепи България по казуса с новия пакет "Мобилност", който изкара на протест превозвачи на 17 май. Отхвърлено беше предложението международните шофьори да се прибират в родната си страна поне един път седмично. Остава обаче възможността водачите да нощуват в своите кабини, ако условията там позволяват.

"Ние сме изключително щастливи от факта, че еврочиновниците успяха да разберат нашите справедливи искания", заяви превозвачът Веселин Стоянов пред БНТ. Той определи пакета "Мобилност" като изключително тежък документ от над 120 страници и обясни, че исканията на българските превозвачи са в рамките на 4 точки, които, по думите му, са били "продиктувани от неясни интереси и правила".

Според него исканите промени са били "рестриктивни и насочени към отслабване на конкурентоспособността".

Промяна и регулация във всеки един бизнес е нещо добро, но трябва да бъде съобразена с нуждите на индустрията и да бъде диктувана от пазарни принципи, а не по изкуствен начин, смята и Николай Рашков, който е член на Асоциацията на международните превозвачи.

Усилията на премиера и на министър Московски дадоха резултат, защото това беше плод на много дълги преговори и усилия, коментира евродепутатът Андрей Новаков коментира развоя по пакета "Мобилност".

"С оглед на това, че отпаднаха повече от 3/4 от тези наистина неприемливи за българския бранш мерки, аз считам, че това беше значителен успех", допълни той.

Новаков обясни, че евродепутати са променили възгледите си по темата в последния момент по част от поправките. "Получихме подкрепа от колеги, които се колебаеха, колегите от Германия и Франция останаха непреклонни до последно", подчерта той.

"Това беше много важна крачка, без която щяхме да индексираме провал. Оттук насетне остава пленарно да гласуваме само мандат за преговори, не и мнение по текстовете, които приехме", обясни Новаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама