Кои са имената, по които преговарят Атина и Скопие?

13:15, 05 юни 18 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова Македония, Северна Македония и Горна Македония са имената, които в момента са на масата на преговорите между Атина и Скопие за промяна на името. Това заяви външният министър на Гърция Никос Кодзиас в предаване на гръцката телевизия ЕРТ1, цитиран от БТА.

Според Кодзиас името Вардарска Македония е било отхвърлено по начало от представителите на Скопие. Предложението за Илинденска Македония пък е било отклонено от гръцката страна заради историческата му натовареност.

Помолен да коментира статия на известния филолог Георгиос Бабиньотис, в която се говори за непризнаването на "македонски" език от ООН през 1977 г., Кодзиас отговори, че езикът на съседната страна още тогава е утвърден в регистрите на световната организация като един от официалните езици на Югославия и в последствие - на държавата приемник. Това е и отговорът, който е получила Гърция от ООН, когато е поставила въпроса през 2010 г., обясни гръцкият външен министър.

Той изрази дълбоко убеждение и надежда, че трудностите около преговорите между Атина и Скопие за името на Република Македония ще бъдат преодолени съвсем скоро. Кодзиас заяви, че лидерите в Скопие, когато са се сблъскали с избора между голямото "да" и голямото "не", са проявили склонност "да обмислят отново и да обсъдят определени уточнения в самото споразумение".

По отношение на очакваното споразумение Кодзиас каза, че то е един добър компромис, от който ще спечелят и двете страни. Той заяви още, че в никой етап от преговорите не се е намесвал чужд фактор.

Кодзиас заяви, че критиците на споразумението трябва да са по-скромни, като попита специално Нова демокрация дали има кураж да каже кои са имената, които са предлагали при предишните преговори и кое е името, което предпочитат. Той припомни, че през 2006 г. гръцката страна е изразила съгласие с предложеното име "Македония - Скопие". Кодзиас предупреди, че ако бъде предизвикан отново, ще внесе съответните документи в гръцкия парламент.

Вчера от Нова демокрация обявиха, че обсъждат възможността да внесат предложение за вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас заради преговорите за името на Република Македония, като обвиниха премиера и външния министър, че нямат парламентарна подкрепа и в преговорите представляват единствено своята партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама