Нови протести се провеждат в Гърция под лозунга "Македония е Гърция"

08:10, 06 юни 18 / Свят 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Активисти, които настояват гръцкото правителство да заеме твърда позиция към Македония по отношение на името й, планират протести в сряда в Пела, родното място на Александър Велики, и в още десетина градове в Северна Гърция, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Демонстрациите в Пела и на други места, които се провеждат под лозунга "Македония е Гърция", трябва да покажат, че жителите на Гръцка Македония са "в състояние на готовност" по отношение на преговорите между гръцкото и македонското правителство, заявяват организаторите. В специално обръщение към медиите те съобщават, че са недоволни от позицията на Атина по отношение на преговорите със Скопие.

Причината за организирането на демонстрациите е, че "гръцкият народ вече е взел решение по отношение на името на Македония и то трябва да бъде уважено", се съобщава в послание, подписано и от гръцките организации в чужбина. Те търсят подкрепа не само от опозиционните партии, но и от голяма част от гърците, които приемат призива "Македония е Гърция". Протестиращите имат подкрепата на местните църковни и общински власти.

В понеделник организаторите на демонстрациите призоваха всяко споразумение да бъде поставено за одобрение на референдум в Гърция, като настояват думата "Македония" да не бъде включвана в името на страната под каквато и да било форма. Това би изключило имена, за които се твърди, че в момента се дискутират, като Нова Македония или Северна Македония.

Подобни протести се провеждат от хардлайнери както в Гърция, така и в Македония през последните месеци, след като двете правителства обявиха, че се полагат нови усилия за постигане на решение на въпроса. Повече от 100 000 души присъстваха на демонстрация в Атина през февруари.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама