Протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

07:50, 06 юни 18 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Демократична България" организира протест срещу рестарта АЕЦ „Белене”. Протестът започва в 8,30 ч. пред парламента.

В дневния ред на Народното събрание ще бъде внесена точката за рестарта на АЕЦ "Белене". Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно включително и с междудържавен заем от Русия. Това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене", пишат Демократите.

"Само с присъствие пред парламента можем да заявим несъгласието си с кражбата "Белене". Да излезем и да попречим на Коалицията "Кражба" между ГЕРБ и БСП, и енергийната мафия да налее нови милиарди в гьола "Белене". Не на енергийната колонизация от Русия. Няма да се извиняваме на Путин, както направи Борисов. Не искаме родината ни да бъде водена на Изток. Искаме Европа и енергиен суверенитет. Трябва да сме там. Да ги посрещнем пред входа на парламента", призовават от партията.

„Смятам, че „Белене“ няма да има и дори хората, които защитават централата, и те са наясно, че „Белене“ няма да бъде построена. Техният план е да похарчат още милиарди, и наистина има опасност това да се случи. Това е най-сеизмично опасната площадка в целия ЕС и по тази причина аз твърдя, че в крайна сметка „Белене“ няма да бъде построена, но има огромна опасност, защото БСП и ГЕРБ единодушно ще рестартират „Белене“ тази седмица в българския парламент – заедно. Има опасност още много милиарди да бъдат похарчени. Това е рискът“, заяви Мартин Димитров от коалицията "Демократична България" пред БНР.

Димитров заяви, че освен икономически интерес има и сериозен натиск от страна на Русия. „Има огромни икономически интереси, има огромен натиск от Москва за строежа на „Белене“ и явно сегашната власт смята, че отваряйки отново страницата „Белене“, ще си осигури подкрепа или по-добри отношения с Москва. За това става въпрос“, смята той.

Мартин Димитров каза още, че "част от българския бизнес, който се обяви против строежа на АЕЦ „Белене“, е против, защото разбира, че с "Белене" ще му вдигнат поне два пъти цената на тока".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама