Русенец изобрети по-добра алтернатива на Брайловото писмо

19:40, 05 юни 18 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русенецът Койчо Митев изобрети цифрова система за четене и писане на всички езици в света, която да ползват хората с увредено зрение, говор и слух. Тя е алтернатива на създаденото преди 200 години Брайлово писмо и на жестомимичния език, но с редица предимства. Търси се производител, който да направи поне един модел, за да бъде тестван от потребителите, предаде БНТ.

В основата на новата системата е цифровата писменост. Всяка буква от азбуката, на който и да е език има двуцифрен код. В Българския език „а” е 01, буквата „е” – 06 и т.н. Устройството представлява таблет с 10 клавиша, който е свързан с компютър. Пръстите на ръцете се поставят върху тях. 

"Записаните книги, примерно през флашка, се трансформират от компютъра в цифрови кодове, а микропроцесор или чип ще управлява повдигането на бутоните под пръстите. При четене бутоните се надигат, а при писане бутоните се натискат", обясни инж. Койчо Митев.

Освен да четат, незрящите ще могат и да пишат, допълва той, което е и предимство пред Брайловото писмо. Освен това ще имат неограничен достъп до информация, докато на брайлов език в Европа са преведени едва 5% от книгите.
 
"Това, което ние предлагаме, е приложимо и за хората с говорни и слухови увреждания, което ще им позволи да комуникират помежду си и с хора, които нямат техните увреждания. Устройството ще може да разпознае гласа, да го превърне в букви, буквите да се обърнат в цифри, цифрите чрез чипа да се повдигат от бутоните на пръстите на ръцете", обясни инж. Митев.
 
Предстои изобретението да получи патент. То е в подкрепа на каузата за достоен живот на хората с увреждания, които в света са над 350 милиона, казва Койчо Митев. Затова се надява български производители да направят първия прототип.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама