Модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и проектът АЕЦ "Белене" – основни теми на международен форум

10:00, 06 юни 18 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и проектът АЕЦ „Белене“ ще бъдат основните теми на международната конференция, организирана от Българския атомен форум – БУЛАТОМ, която се провежда от днес до 8 юни във Варна. Тази година сред над 300-те участниците са и представители на китайски, руски и френски компании, които под различна форма са заявили своя интерес към проекта за втората ни атомна централа.

Председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев смята, че 1-ви блок на АЕЦ „Белене“ може да заработи през 2027 г., а 2-и – година по-късно, съобщи БНР. При определени условия инвестицията в централата може да бъде по-малко от 10 милиарда евро, посочи Манчев и обясни колко би струвал токът, произведен от АЕЦ „Белене“.

„Себестойността на електроенергията, всички преки разходи, които са за гориво, включително и отчитане по евро и половина на мегаватчас, за да се натрупат във фондовете за извеждане от експлоатация, е 25 евро. Всичко над 25 евро са финансови доходи, които ще обслужват финансовите разходи. Освен кредитите, които са привлечените средства, обслужват с определен процент, който трябва да работи собствения капитал. Моят съвет е той да не превишава 3%, тъй като собственикът има обект, който ще работи 60 години, т.е. той за целия си живот ще върне няколко пъти капитала, не един път, и тези финансови разходи са неговите застраховки, които трябва да прави на обекта“, обясни Манчев.

Този, който ще трябва да построи АЕЦ „Белене“, е „Атомстройекспорт“, каза още председателят на БУЛАТОМ.

„Той може да носи т.нар. "ядрена отговорност" за построяване на ядрен обект, защото се прави по техен проект, техни съоръжения. Всичко останало може да го смените, но това нещо не може да го смените. Парите ще ги дадат китайците – ако са китайците – китайците. Ако са съвкупност от стратегически инвеститори, примерно – Китай, Русия и други, стратегическите инвеститори ще дадат парите. България ще участва, доколкото разбирам от всички изказвания, с това, което сме похарчили като апорт, без да даваме пари, а с актив, който имаме – той е наличен. 30% от собствения капитал трябва да се даде – и ние сме го дали“, допълни Манчев.

Според него няма евентуален четвърти инвеститор за проекта „Белене“. "Те бъркат, че „Фраматом“, който иска да достави автоматиката на централата, той е откъм доставчиците. Той не е инвеститор. Инвеститор и доставчик са две различни неща“, допълни Манчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама