Превръщат джапанки в произведения на изкуството

16:10, 06 юни 18 / Любопитно 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Каква е връзката между всяка крачка и замърсяването на океаните? Отговорът на статистиката е: джапанките. Те действително са един от най-големите замърсители на водните басейни. Особено в зоната на страните, където климатът предполага масовата употреба на сандали и чехли. Теченията разнасят изхвърлените джапанки къде ли не. Но в Кения са намерили сериозен стимул за улавянето и събирането на този отпадък, предаде БНТ.

Рециклираща компания превръща старите и ненужните джапанки в оригинални произведения на изкуството. При това - без да вкарва голямо количество енергия и химия в процеса.

Събраният по крайбрежието материал се измива в сапунена вода и след отстраняване на каишките, изплаква се допълнително и се дезинфекцира. После джапанките се подреждат по цвят и размер. В същите складове се сортира и остатъчен материал от изолации за сгради, който влиза в употреба.

Следва изрязване по специален калъп и залепване на отделните елементи. Превърнат ли се в едно цяло, сръчните ръце на майсторите оформят фигурите на различни животни в смайващо ярки цветове. Получават се същински малки произведения на изкуството. Или пък по-големи - такива, при които върху основата от строителна пяна и стиропор се наплъстява слой от разноцветни подметки.

Следва повторна дезинфекция и... продуктът е готов за продажба.

Сувенир, играчка или произведение на изкуството - трудно е да се определи точно какво представляват кенийските фигури от джапанки. Важното е, че те предлагат красиво решение на проблема с плаващите отпадъци с процес, в който нищо не се губи. Дори и изрезките от подметките не се изхвърлят. Те са чудесно покритие за детски площадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама