Откриха страница от френски вестник под картина на Пикасо

16:15, 06 юни 18 / Любопитно 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С помощта на инфрачервена термография изследователи откриха страница от френски вестник под повърхността на картина на Пабло Пикасо, съхранявана в японски музей, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Находката допринася да се изяснят обстоятелствата около създаването на творбата "Майчинство на брега на морето" от синия период на прочутия испански художник.

Платното на Пикасо се съхранява в музея "Пола" в Хаконе, Япония, и се очаква да бъде предоставено на музея "Орсе" в Париж за периода между септември 2018 и януари 2019 г.

Откритието е направено от Джон Делейни от Националната галерия за изкуство във Вашингтон съвместно с Кейко Имаи, уредничка в японския музей.

Сканирайки картината, изследователите почти незабавно са открили вестникарския текст под нея. За да идентифицира произхода му, Кейко Имаи е проучила архивите на френския всекидневник "Журнал", на който Пикасо е бил редовен читател. Така уредничката е попаднала на публикация от 18-ти януари 1902 г., съответстваща на видимия под повърхността на картината текст.

Откритието допринася да се изяснят обстоятелствата около създаването на творбата. Съдейки по датата на вестникарската публикация, Пикасо е нарисувал картината в Барселона, след като се мести в испанския град от Париж в началото на януари 1902 г.

Причината за наличието на страница от вестник под картината остава неясна. Специалистите допускат, че художникът я е използвал, за да покрие предишни пластове, преди да нарисува нова или финална композиция - практика, до която Пикасо е прибягвал често.

Благодарение на технологията изследователите са получили и по-детайлно изображение на друга композиция под повърхността на картината - жена с чаша абсент, която е идентифицирана при предишни изследвания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама