Нова инвестиция за 36 млн. лв. в индустриална зона Божурище

18:35, 06 юни 18 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с държавния министър на икономиката, енергетиката и технологиите на провинция Бавария Ханс Йозеф Пширер, и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев откриха нова инвестиция за над 36 млн. лв. в индустриална зона „Божурище“. Производственото предприятие, което днес официално отваря врати е на компанията "Мултивак България Продакшън" ЕООД, която е дъщерно дружество на световния лидер в опаковъчните решения – германската „Multivac“.

През 2017 г. бруто капиталообразуването в страната ни се увеличава с над 2 млрд. лв. и достига 20.6 млрд. лв. В тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни и ясно показва, че няма отлив на капитали от икономиката ни, каза зам.-министър Манолев по време на събитието. Той допълни, че преди само 6 месеца е имал среща с икономическия министър на Бавария Пширер, на която са се договорили заедно да присъстват на откриването на предприятието в България, когато то е факт. „Радвам се, че спазихме този ангажимент и заедно даваме официален старт на тази знакова германска инвестиция“, посочи заместник-министърът.

Александър Манолев подчерта, че германският бизнес се чувства добре в България, като цитира данни на Германо-българската търговска палата, според които 90% от немските компании развиващи дейност тук, биха инвестирали отново в страната ни. „Важно е да посочим, че тези компании са инвестирали над 3 млрд. лв. в българската икономика през последните години“, каза още той.

Все по-добри резултати постига и индустриална зона Божурище, стана ясно от неговото изказване. „От създаването ѝ досега в нея са привлечени 22 инвеститори, като само през първите четири месеца на 2018 година са подписани три окончателни и един предварителен договори с  нови инвеститори. На територията ѝ работят компании от България, Германия, Дания и Гърция от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, логистика и др. Днес към тях се присъединява и „Мултивак“, акцентира зам.-министър Манолев и пожела успех на новото предприятие.

Multivac“ е един от най-големите световни доставчици на опаковъчни решения: компанията е световен лидер на пазара на термоформовъчни опаковъчни машини и произвежда широка гама от трейсийлъри, камерни вакуум машини, камерни конвейерни машини, етикетиращи устройства, системи за контрол, решения за автоматизация и готови производствени линии. В групата на компанията работят над 4700 служители в цял свят. Компанията има мрежа от над 75 дъщерни дружества и присъства в над 140 държави, но това е първият завод, който откриват на изток от Германия.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама