Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?

14:10, 12 юни 18 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зрелостниците грешат най-вече при слятото или разделно изписване на думи, често не умеят да преценяват дали употребата им е уместна и не могат да правят характеристика на творчеството на даден автор. Това показват данните от анализа на държавните зрелостни изпити.
 
Въпреки че двойките са по-малко, в сравнение с миналата година и все повече зрелостници създават текст, учудващо е, че 3% от тях вместо есе или интерпретативно съчинение, преразказват творбата, в случая - стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров, което не им носи точки.
 
Учениците от 91-ва Немска езикова гимназия и от Американския колеж са се справили най-добре на матурите. През тази година сред отличниците се нареждат варненски и бургаски училища, както и две частни софийски гимназии. Средната оценка по Български език и литература е 4,24, а на втория задължителен зрелостен изпит - 4,50.
 
"Представянето по математика е най-добро в последните 10 години откакто се провеждат матурите в този формат", съобщи Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в просветното министерство.
 
"След 4 години форматът на матурите ще е различен", обясни още Костадинова. Изпитът по Български език и литература ще остане задължителен и ще се провежда еднакво за всички. За втори задължителен зрелостен изпит учениците ще избират само от предметите, които изучават профилирано или са специални в професионалните гимназии.

Промените ще влязат от 2022 г., когато ще завърши първият випуск, който се обучава по новия закон за предучилищното и училищното образование, уточниха още от Министерството на образованието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама