Япония намалява възрастта за пълнолетие

17:00, 13 юни 18 / Свят 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японските власти окончателно утвърдиха законопроект за намаляване на възрастта за пълнолетие от 20 на 18 години. В горната камара за това гласуваха 169, против бяха 69 депутати, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от БГНЕС.

През март законопроектът беше одобрен от долната камара.

Влизането му в сила ще стане от началото на април 2022 г.

Според новия закон младите японци ще могат да сключват брак по-рано и да взимат кредити на свое име без предварително одобрение и поръчителство от страна на родителите.

Въпреки това, както и досега, на 18-19 годишните ще бъде забранено да пушат, употребяват алкохол и играят хазарт.

Сега непълнолетните могат да се женят само със съгласието на родителите - след 18-годишна възраст за младите мъже и след 16-годишна възраст за девойките.

Правителството реши да изравни възрастта за легално сключване на брак за двата пола, тъй като стигна до извода, че за дискриминационната норма няма никаква рационална причина, а броят на момичетата, които се омъжват със съгласието на родителите на 16-17 години е практически нулев.

Според допитванията до общественото мнение повече от половината японци са срещу намаляването на възрастта за пълнолетие. На първо място това се обяснява с отсъствието на финансова основа, тъй като на 18 японците тъкмо завършват училище и отиват във висшите училища, след което започват активно да заработват пари.

През 2016 г. беше намалена минималната възраст за гласуване от 20 на 18 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама