Белгия депортира само 16% незаконни мигранти

12:30, 13 юни 18 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едва 16 на сто от съдебните решения за връщането у дома на незаконни мигранти, пристигнали в Белгия, се изпълняват, съобщават местни медии, като се позовават на официални данни, пише БТА.

От 32 235 мигранти, получили заповед на напуснат страната миналата година, само 5255 (16,3 на сто) са били действително прогонени. Така Белгия заема 22-ро място по брой на върнатите незаконни мигранти сред 28-те страни в ЕС.

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията оспорва тези данни и обяснява, че върнатите са 11 000. По неговите думи разликата се получава от това, че някои от мигрантите доброволно изпълвяват заповедите да напуснат страната, а не се налага да бъдат принудително връщани.

Франкен е посетил тази седмица Грузия, за да запознае местните власти с изискванията за предоставянето на убежище в Белгия. Отбелязва се, че от миналата пролет грузинските граждани могат да пътуват до ЕС без визи и някои от тях подават в Белгия молби за закрила. Тъй като Грузия е възприемана за "сигурна държава" - опозиционните политици и журналистите не са жертва на произволно задържане - подобни молби биват отхвърляни.

В медиите и в социалните мрежи в Грузия започва разяснителна кампания по този въпрос. Белгийските медии добавят, че досега подобен подход е бил приложен към Албания и Гвинея, а в резултат броят на молбите за убежище от граждани на тези страни е намалял наполовина. Отбелязва се, че сходни мерки прилагат Германия и Швеция. Уточнява се, че броят на грузинците в белгийските затвори е сравнително голям, като най-често те биват осъдени за кражби.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама