Японските власти предупредиха 90 000 души да се евакуират заради наближаващ тайфун

12:10, 08 авг 18 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препоръка да се евакуират с оглед наближаващия тайфун Шаншан получиха почти 90 000 жители на японското селище Мобара в префектура Тиба, недалеч от столицата Токио. Това съобщи националната служба по метеорология на Япония, цитирана от ТАСС, пише БТА.

На 89 963 души е препоръчано да се евакуират поради заплаха от свлачища. В Мобара вече са открити 33 центъра за настаняване на евакуирани, където да бъдат приютени местните жители.

Аналогични препоръки може скоро да бъдат отправени към населението на още няколко села и градчета в префектура Тиба.

Тайфунът Шаншан наближава в момента Централна Япония откъм Тихия океан. Очаква се към полунощ да стигне остров Хоншу, където с намират префектурите Тиба и Ибараки.

В двата региона, а и в Токио, вече заваляха поройни дъждове, духа силен поривист вятър. В четвъртък около пладне тайфунът изглежда ще стигне до столицата, предупреждават метеоролозите.

Шаншан е 13-ият тайфун, регистриран през този сезон, отбелязва ДПА. Очаква се по пътя му в океана да се образуват вълни с височина до 10 метра.

Във връзка с бедствието до момента бяха анулирани над 130 полета от и до двете главни летища на столицата Токио, съобщи Асошиейтед прес.

Има и нарушения в разписанието на железопътния транспорт.

Миналия месец Япония преживя най-смъртоносното си природно бедствие от повече от три десетилетия.

225 души загинаха, а 10 остават в неизвестност, след като проливни дъждове в западната част на страната причиниха наводнения и кални свлачища. Непосредствено след това Япония бе обхваната от гореща вълна, която възпрепятства операциите по възстановяването в много райони. Над 130 души са починали от началото на лятото в страната вследствие на горещините. На места температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама